Vitlöken har länge haft en framstående plats i listan över naturens mediciner. Den sägs, eller sades, skydda mot bland annat pesten, hjärtsjukdomar, tarmsjukdomar, reumatism, cancer, svamp i underlivet, infektioner, inflammationer, magsår, AIDS, olika typer av smärtor, ja, till och med mot vampyrer…
För några år sedan hamnade vitlöken i skarpt fokus igen då den lilla lökväxten blev hårdvaluta eftersom kineserna och serberna blev övertygade om att den skyddar mot svininfluensan.
Vilka sjukdomar kan vitlök skydda mot egentligen?
Det har gjorts otaliga undersökningar om vitlökens skyddande effekter genom åren. Resultaten har, som alltid är fallet med olika typer av undersökningar på livsmedel, varit något blandad. Vissa studier har till exempel ”bevisat” att löken hjälper mot hjärt och kärlsjukdomar medan andra studier inte visat några effekter alls.
Det finns inga vetenskapliga belägg för att vitlök skyddar mot förkylning eller AIDS. Eventuellt stärker den immunförsvaret och är förebyggande för förkylning, men bevisen för detta påstående är egentligen för svaga för att man ska kunna säga någonting säkert.
De senaste åren har det emellertid lagts fram bevis för att vitlök skyddar mot bland annat skadlig kolesterol, den är antiseptisk och motverkar olika former av cancer. Det råder alltså ingen tvekan om att vitlöken är en mycket nyttig lök!
Vitlök innehåller svavelaktiga eteriska oljor med främst ämnet allicin som är bra för oss, samt en massa antioxidanter som skyddar vårt DNA och motverkar fria radikaler. Antioxidanter skyddar bland annat mot cancer.
Vitlökens främsta hälso-egenskaper, som man (nästan) med säkerhet kan säga är styrkt av forskning är den är:
- bra för hjärtfunktionen
- antiinflammatorisk
- att den i viss mån har förmågan att bekämpa bakterier och virus
- att den motverkar olika typer av cancer
- att den förbättrar vårt upptag av järn
Hur ligger det till med effekterna från vitlökspreparat versus tillagad vitlök?
Det finns få tydligt dokumenterade effekter av att vitlökstabletter i alla de former, som till exempel vitlökskapslar som säljes i diverse hälsokostaffärer ska ha några goda hälsoeffekter. Vitlöken bör enligt vissa forskare ätas så färsk som möjligt, och inte heller för varm (det vill säga stekt, kokt, eller ugnsbakad under en längre tid i höga temperaturer) för att uppnå så hälsobringande effekter som möjligt. Visserligen finns det andra forskare som pekar på att tillagad vitlök frigör vissa nyttiga ämnen som inte är riktigt lika framträdande i rå vitlök. En kombination av rå och tillagad (färsk) vitlök är förmodligen det bästa.
En intressant undersökning gjord i Sverige på soldater i slutet av 90-talet visade dock att de som fick vitlökskapslar (motsvarande två vitlöksklyftor) innan de gav sig ut i fält drabbades av 30 procent mindre fästingbett.
Vitlökspulver och gammal vitlök innehåller emellertid, vad det verkar, inte lika många goda ämnen för kroppen. Att äta vitlöken rå är förmodligen det mest effektiva om man är ute efter att kroppen ska ta upp så mycket som möjligt av vitlökens nyttiga ämnen (därmed inte sagt att till exempel torkad vitlök eller inlagd vitlök är helt befriad från nyttiga egenskaper).
Tillsammans med en i övrigt nyttig kost är garanterat vitlöken, i alla dess former, ett nyttigt komplement som bidrar till och förstärker de goda effekterna från middagen. Och, detta ska vi heller inte glömma bort, framförallt smakar vitlöken gott och är en alldeles utmärkt krydda när vi lagar mat!
Olika fakta om vitlökens hälsoeffekter från välrenommerade Whfoods
- Hälsoeffekterna från vitlök förstärks om du låter vitlöken vila lite efter att du hackat eller krossat den. Detta gäller oavsett hur du sedan tillagar den (om du till exempel låter den vara krydda i stekt mat, eller adderar citronjuice för att göra en dressing).
- Forskning har också visat att så lite som 60 sekunders uppvärmning av vitlök i en mikrougn gör att vissa av lökens cancerbekämpande egenskaper går förlorade i processen.
- Det verkar som om vitlök kan förbättra hur våra kroppar tar upp järn.
- Tillräckligt med forskning har ännu inte gjorts i ämnet, men det verkar som om vitlök-konsumtion reglerar hur många fettceller som bildas i våra kroppar. Detta hänger samman med att vissa av våra fettceller bildas i samband med inflammatorisk aktivitet, och det har sedan länge varit känt att vitlök har anti-inflammatoriska egenskaper.
Hittar ni ny forskning kring vitlök, dela gärna med er av länkar eller inlägg som kommentarer här nedanför!
Ett svar på ”Vitlök – skyddar vitlöken mot förkylning och andra krämpor eller sjukdomar?”
För en tid sedan, ville vissa matvaruaffärer utöka sitt utbud med medicinalprodukter och sökte då tillstånd för bl a vitlök därför att den ansågs vara mycket hälsosam!.
Enligt svaret framgick emellertid, att så inte var fallet, – möjligen skulle den kunna ha en viss effekt vid lågt blodtryck (om jag inte minns fel).
Vad är sanning?