Den unika konsistensen i kombination med blandningen av den sura och söta smaken har gjort vindruvor till en av världens mest uppskattade smaker. Druvan är ett bär som hör till familjen vinväxter. Det finns tusentals sorters druvor som varierar vad det gäller storlek, sötma, färg, etc.
Man har odlat vinrankor i Medelhavet, Indien och Asien i flera tusen år. Man är inte helt säker på vindruvans ursprung, men tror att den härstammar från området kring Donau och centrala Asien eftersom den växer vilt där.
Det var dock inte förrän cirka 2500 år sedan som man började plantera druvor i Frankrike, och ytterligare några hundra år senare nådde den södra Tyskland. Det svenska ordet druva kan härledas till det tyska order för klase.
På senare år har även ”Nya världen” börjat producera vindruvor i en allt större utsträckning. Länder som Australien, USA och Sydafrika blir allt viktigare för produktionen. För övrigt har de druvsorter som används i framställningen av vin i huvudsak europeiskt ursprung. Det finns cirka 1000 olika sorter av druvor som används vid vintillverkning.
Druvan har en mycket framträdande symbolisk roll i kulturerna kring medelhavet. Till exempel hade druvan en framträdande roll i den antika mytologin där bland annat vinguden Dionysos spred lovord och kunskaper, som hur man bäst odlar den, om det vackra lilla bäret. Sedermera blev druvan en symbol inom såväl judendom som kristendomen. I Spanien är det tradition att äta vindruvor vid tolvslaget för att fira in det nya året.
Vindruvor är mycket nyttiga och det finns en hel uppsjö med dokumenterade hälsoeffekter. Vindruvor sänker blodtrycket, är positiva för hjärtfunktionen överlag, minskar kroppens nivåer av inflammation, förebygger diabetes, ger bättre blodsockerbalans, etc.
Vindruvor innehåll
Vindruvor innehåller mycket antioxidanter som flavonoider. Enligt många dietister är det rekommenderat att vi äter en servering (15-20 bär) minst fyra gånger i veckan. Välj mellan bär som blåbär, tranbär, hallon, vindruvor etc. Vindruvor innehåller C-vitamin, kalium och en del fibrer.
Eftersom vindruvan är söt innehåller den lite mer kalorier än de flesta andra frukter och bär. 75 kalorier per 100 gram är dock inget att göra en stor sak av. Ät med måtta för den goda smaken och hälsans skull. Man behöver inte alls utesluta vindruvor ur sin diet när man försöker gå ner i vikt, och de är INTE att betrakta som godis oavsett vad alla ”fettdoktorer” säger. Det har gjorts undersökningar som pekar på vindruvans positiva hälsoeffekter på våra andningsorgan, hjärtorgan, immunförsvar, inflammatoriska processer, blodsocker, och nervsystemet. Att reducera detta magiska bär till att betraktas som vilket godis som helst håller helt enkelt inte i rätten.
När det gäller användandet av bekämpningsmedel för olika typer av grönsaker och frukt ligger tyvärr vindruvorna i botten. Exempelvis kom det en larmrapport 2008 från EU-kommissionen som visade att man på många håll inom jordbruket i Europa överskrider gränsvärdena för giftiga kemikalier. Värst utsatta är vindruvorna och i rapporten pekade man på att i de fall där det förekom så mycket gifter att det de facto påverkar oss hälsa kom så mycket som 60 % av gifterna från vindruvor. Köp ekologiska druvor, och skölj dem alltid! En studie från 2011 (publicerad i Shopper´s guide to pesticides) visar att många av de druvor vi köper i handeln innehåller gifter, men man kunde inte hitta några spår av dessa gifter i ekologiskt odlade druvor!