Tillsammans med hyran är våra matkostnader våra största återkommande utgifter varje månad. Det finns dock flera bra sätt att dra ned matkostnaden på. Dessutom i dessa oroliga Corona-tider fokuserar denna matleverantör på säkerhet i såväl behandling av livsmedel som leveransen av den. Online-tjänsten där man kan handla billig mat, som hanteras i enlighet med Folkhälsomyndighetens föreskrifter, vilket även inkluderar säker hantering i leveransen heter Matsmart som hittas här.
Denna webbutik hade en briljant affärsidé, som hör framtiden till, redan innan Corona-voruset. De tar tillvara på de ofantligt stora mängder mat som producerar men, som av olika anledningar, aldrig når fram till konsumenterna. Detta rör sig till exempel om felmärkningar, livsmedel som bytt förpackningar, överproduktion och inte minst felbeställningar. Mycket av denna mat går tyvärr till soporna. Matsmart köper dock in stora volymer av dessa livsmedel och säljer dem vidare mot kund via sin webbshop. Maten levereras över hela Sverige till närmaste Postnord serviceställe. Överskottsmaten har 20-90 % billigare priser på maten jämfört med butik!
10 bra sätt att dra ner på matkostnaderna
Försök att tillaga maten så energisnålt som möjligt så drar du också ner på månadens matkostnader ganska markant. Köp en Crock Pot (som är ett otroligt ekonomiskt köksredskap överlag), laga med locket på och se till att baka brödet i ugnen när du ändå värmt upp den genom att ugnskoka till exempel grönsaker. Det kostar ungefär lika mycket att värma upp ugnen som det gör att ha på den i 30 minuter.
Det klassiska ”gör-en-shopping-lista” är och förblir det bästa tipset för att spara pengar när man handlar ingredienser för veckans meny. Listan minimerar helt enkelt ”risken” att man handlar mer än vad man behöver. Dessutom brukar det innebära en stor besparing genom att man redan i förväg planerat vad man ska äta under veckan. Numera finns det flertalet appar till mobiltelefonen som fungerar utmärkt som shoppinglista, som till exempel ShopListFree till iPhone.
Om man behöver dra ner på utgifterna ganska mycket så kan det vara en god idé att inte laga mat på recept. Många recept innehåller ingredienser som man annars inte använder sig av, så de hinner bli dåliga innan man ens förbrukat dem. Vill man vara ekonomisk är det bättre att använda det man har hemma i sin matlagning. Grytor, soppor och omeletter är inte bara goda och nyttiga, de är även ekonomiska.
Frys ner även mindre rester, de kan återanvändas i omeletter, eller som smakförstärkare.
- Köp affärens egna märken, som ICAs makaroner eller Konsums bönor, etc. Dessa varor är nästan alltid billigare än alternativen.
- Shoppa maten online. De stora livsmedelsvaruhusen har under flera decennier ”förfinat” sina metoder och placerat varor på ett strategiskt sätt (som till exempel att placera godiset så man lätt når det när man står uttråkad i en kö), med färgstarka paketeringar, musik som ökar pulsen och inredning med färger som psykologisk forskning visat göra konsumenterna mer benägna att göra ett impulsköp. En matmarknad är en hel vetenskap, med ett enda syfte: att få dig att göra av med så mycket som möjligt. Det brukar dock vara enklare att hålla sig från onödiga inköp om man istället handlar livsmedlen online. Problemet är att detta online-utbud av matvaror fortfarande knappt är uppbyggt i Sverige och finns nästan bara i storstadsområden. Men det verkar som om konceptet växer snabbt, och behovet är stort så förr eller senare måste alla handlare anpassa sig efter konsumentens behov.
- Gör stora inköp. Det lönar sig nästan alltid när man köper större förpackningar med mat. Det viktiga är att man inte köper stora förpackningar med varor med kort hållbarhet som man inte hinner äta upp innan bäst före datum (singel-kille-syndromet).
- Undvik färdigmat och halvfabrikat då dessa är onödigt dyra. Laga och förbered så mycket som möjligt av måltiden själv så sparar du mycket pengar. Färdig-strimlat kött, färdigkokta bönor etc. innebär ofta onödiga kostnader. Dessutom blir nästan alltid maten nyttigare när man undviker halvfabrikat som ofta innehåller tillsatser och kemikalier och för mycket socker och salt.
- Använd dig av kuponger när du storhandlar. Det är trist att behöva göra det, men man kan spara en hel del pengar om man använder kuponger, eller passar på att handla när det är rea på vissa produkter. Gå med i dina livsmedelaffärers Facebook-sidor. De lägger ofta upp olika typer av erbjudanden.
- Se till att inte bli för nitisk när du sker ner på matkostnader. Risken är att kosten blir alltför ensidig. Grönsaker är tyvärr inte billigt i Sverige, men de ska ändå vara en stor del av den dagliga kosten. Gå igenom dina reklamblad som du får i posten och anpassa veckans inköp baserat på den butik som har bäst erbjudande. Storhandla såväl kött som grönsaker och frys ner. Det finns inget som tyder på att maten förlorar näring efter att man stoppat den i frysen.