I en ny studie som nyligen publicerades i Canadian Journal of Psychiatry fastställs det att sömntabletter är farligare än man trott och regelbundet intag av sömntabletter ökar risken att dö i förtid med nästan 40 procent.
Dessa alarmerande siffror lär debatteras även i Sverige. Svenska doktorer har under senare år, har det visat sig, blivit alltmer slapphänta vad det gäller att skriva ut sömntabletter för långtidsbruk.
De vanligaste tabletterna är till exempel Sonata, Imovane (Zopiklon) och Stilnoct. Dessa marknadsförs ofta som de nya och ofarliga sömtabletterna, vilket inte alls är fallet. De leder dessutom till beroende har det visat sig.
Listan på såväl officiella som inofficiella biverkningar är oroväckande lång och den blir hela tiden längre. Det stora problemet är att det inte utförts några studier på hur man påverkas av de nya sömtabletterna vid långtidsbruk. Tanken från början var att man högst skulle använda dem i någon vecka, men läkare skriver ut tabletter som Stilnoct till patienter under flera år.
Enligt de kanadensiska forskarna tror man att sömnmedel framförallt är farliga på grund av att de påverkar vår reaktionsförmåga, vilket bidrar till att man faller, och andra olyckor. Dessutom, vilket är än mer alarmerande, så påverkar sömnpiller andningssystemet som rubbas när man sover med sömnmedel i kroppen.
Det har också visat sig att piller mot ångest bidrar till en för tidig död på ungefär samma sätt som sömnmedlen. Nu efterlyser man mer forskning kring sömnpiller och ångestpiller.
I studien analyserade man data på över 14000 patienter under loppet av tolv år. Sömnmediciner som ingick i undersökningen inkluderar allt från antihistaminer till Valium. Efter att man tagit med variabler som alkohol och tobakskonsumtion, fysisk hälsa, fysisk aktivitet och mental hälsa kunde man dra slutsatsen att sömntabletter ökar dödligheten med 36 procent. De som regelbundet äter sömnpiller drabbas också i mycket större utsträckning av sjukdomar, allt från parasiter till cancer. Doktor Genevieve Belleville konkluderar att “Dessa mediciner är inte godis, och att äta dem är långtifrån ofarligt”.
Källa: Canadian Journal of Psychiatry, 2010; 55: 558-67
15 svar på ”Sömntabletter ökar risken för att dö i förtid med nästan 40 procent!”
Å andra sidan förlänger sömntabletterna livet med x antal år för de som överväger självmord p.g.a sina sömnstörningar. Mitt liv har iaf förlängts med 2 år än så länge.
Hur mycket tidigare dör man om man inte sover? Sömnbrist har visat sig i studier kan orsaka depressioner samt olika typer av infektioner som i sin tur kan leda till allvarliga sjukdomar.
Att äta fel mat, att inte motionera och stress är livsfarligt och leder i många fall till en för tidig död. Hur mer kombinationer desto högre risk.
Vissa människor är beroende av medicin tex diabetiker, personer som har hjärtproblem, stroke etc. Hur stor är risken då för en tidigare död?
Man skall absolut inte ta sömntabletter om det inte behövs med ibland behövs en balans i rapporterandet.
Det är sant Gustav. För lite sömn kan vara mycket mer riskabelt än sömntabletter. Det är dock bra att man gör forskning i saken och belyser riskerna med sömntabletter.
Kan hålla med om att jo dessa sömntabletter de får mig att sova. Och de kan ha vart till hjälp även när jag mått dåligt. Men nu då? Sju år senare, med dessa sömntabletter och ett starkt jävla beroende som jag inte kan bli av med. Försökt sluta med dem flera gånger men det går verkligen inte, kan kanske inte påstå att jag har haft viljan så heller. Men jag har försökt, och har även försökt trappa ner.
Men mina besvär blir fan bara värre och värre. Har nu kommit tillbaka i svåra perioder att inte kunna sova igen. mm mm. Är jag utan mina sömntabletter ökar dessutom min ångest. Och varför, jo just för att jag inte har dem.
Spänningar i hela kroppen. Och så sent som idag, kräktes jag till och med.
Det första jag tänker på när jag vaknar är mina sömntabletter(zolpidem). Åh va skönt det ska bli att sova ikväll. De dagarna jag har dem förstås. Har jag dem inte så har jag rena paniken. Kollar runt i hela lägenheten vart jag kanske har gömt undan några.
Det är ren ut sagt vidrigt, och jag önskar att jag istället aldrig hade börjat med dem och fått någon annan slags hjälp med dessa problemen istället.
Lite sent att tänka på nu kanske, nu när man sitter här med tabletter varje dag sen sju år tillbaka.
Påstår alltså inte att de inte hjälper eller inte är till någon nytta, men i det långa loppet var det kanske inte det bästa alternativet.
Det gör ont i mig mer och mer för var dag jag e utan, och jag kan tillslut inte stå emot. JAG MÅSTE HA EN, för de är min trygghet, MIN SÖMN.
Känner mig patetisk när jag skriver det. Men det är precis så dessa tabletter fungerar.
Hej, Elin. Blev ledsen av din historia. Jag förstår PRECIS vad du menar. Det är hemskt att ha insomningsproblem, och det värsta med Zolpidem är att det fungerar….det är klart man som livslång nattuggla faller för dem då. Kan dock trösta dig med att du inte är ensam. Mitt råd är att gå över till Zopiklon ett tag (de är lite mildare) för att sedan gå över till en halv zopiklon i kombination med till exempel Propavan eller Atarax. Efter några månader blir det då inte så svårt att sluta.
Sen är ju frågan, vad som är värst. Insomningsproblemen eller tabletterna?
Det är nog upp till var och en att besvara. Men, precis som med diabetes eller hjärtsjuka ska inte läkare kunna neka de med stora insomningsproblem att leva ett normalt liv bara för att tabletterna är klassade som narkotika enligt lagen.
Det positiva är dock det verkar som att under 2014 kommer det lanseras ett nytt sömnpiller som fungerar på ett helt annat sätt, som inte är beroendeframkallande och ger få biverkningar. Vi har varit i kontakt med Sahlgrenska om det, men de vet inget säkert än. Det ser dock lovande ut.
Det där med att byta till zopliklon funkar lite sisådär. Kan jag säga. Klarar mig inte helt utan stilnoct. Men får inte heller utskrivet båda samtidigt.
Har nu satt mig och läst en del, och har tagit upp Melationin som förslag ett flertal gånger, men det är ju nästan som de skrattar en i ansiktet när man pratar om det-
Jag håller tummarna för det nya ”pillret” om det nu ska vara såbra.
Men jag vet inte, för denna ständiga panik över dessa sömnpiller håller på att göra mig alldeles galen 🙁
”Det där med att byta till zopliklon funkar lite sisådär.” Jag förstår. Men det är för att de är lite mildare. Ge det 5-7 dagar så acklimatiserar sig kroppen. Melatonin fungerar tyvärr som oftast inte för den som behöver Stilnoct eller Zopiklon för att somna. De verkar inte på samma sätt helt enkelt.
Jag tror att du likt många andra har fastnat i ett tankemönster där det blivit en besatthet att behöva somna fort (eftersom du hela livet har haft svårt att somna men sedan fått tabletter som hjälpt dig vilket i början var en ”välsignelse” men sedan blev en ”förbannelse” när du blev beroende), och du behöver helt enkelt lite hjälp med att acceptera att du har insomningsproblem, och att du inte är ensam om det.
Gammal diskussion här men vill ändå tipsa, om någon går in här, om en bok som ger råd om uttrappning. BENSODIAZEPINER av professor C. Heather Ashton, översatt till svenska av Charlotte Palmér, Förlagstryckeriet Vitterleken
Tack Brittmari!
Hej! Gammal tråd men intressant. Känner på samma sätt ang Zopiclon/Imovane. Blir faktisk deprimerad om jag tar dessa varje kväll. När det gått en vecka tex (med intag till natten ) ja då känner jag av min sinnestämning som sämre…
Vad heter de nya som skulle lanseras 2015?
Hej! De heter Belsomra. Verkar inte som om svenska läkare börjat skriva ut, eller ens hört talas om, dessa ännu. Du kan läsa mer om dem här: https://www.nyttigt.eu/nytt-somnmedel-suvorexant-ger-somnlosa-hopp/
Lider med er när jag läser vad ni skriver. Jag har fått stilnoct utskrivet under två år nu och jag känner som ni har nämnt tidigare, det blir bara värre och värre. Oftast behöver jag numera dubbla dosen för att de ska fungera eftersom min kropp har börjat bygga upp någon form av tolerans som gör att jag bara blir groggy om jag tar en tablett, men inte somnar. Med andra ord tar jag två tabletter och överskrider då alltså läkarens ordination. Har ångest över detta varje kväll. Precis varenda kväll.
Propavan och lergigan är icke-beroendeframkallande sömntabletter. Det ni talar om är z-läkemedel (imovane, stilnoct, zopiklon) vilket är beroendeframkallande. Försök att trappa ner och byta till propavan eller lergigan istället (antihistaminer som fungerar lugnande). Rådgör alltid med läkare först! Alla kombinationer måste godkännas. Lycka till, vänlig hälsning en psykologstudent.
Jag har själv hamnat i beroende av långvarigt bruk först av imovane, en halv tablett, cirka 5 mg. Sedan gick jag över till 7,5 mg Zopiklon därför att de går att dela så jag tar nu en halv Zopiklon det blir 3,75 mg vid sänggåendet och jag har numera alla de biverkningar, trötthet, yrsel, koncentrationssvårigheter som omnämns. En god vän till mig har haft samma biverkningar och kämpar nu mot beroendet och väljer nattvakan. Jag tänker också försöka att bli av med mitt beroende genom att trappa ner, endast ta 1/4 till att börja med och sedan försöka nöja mig med en tablett Sedix vid sänggåendet. Min goda vän och jag är båda ålderspensionärer, jag fyller 79 i januari och min goda vän är ett år yngre. Fördelen är att man inte behöver ta hänsyn till väckarklockan som de yngre som är ute i förvärvslivet.
Hoppas jag lyckas
skriver en som alltid varit rädd för knark men som nu själv åkt dit på ålderns dar.
Lillemor
Eller förlänger livet och ger det livskvalitet för den som lider av svåra sömnstörningar o som provat ALLT annat. Sömnbrist är långt farligare för hälsan, både på kort o lång sikt.