Rosenrot har en lång historia som folkmedicin. Faktum är att den började användas som medicin redan under fornnordisk tid för över tusen år sedan och har således en anrik historia som medikament i Sverige och andra nordiska länder.
Man tror att Rosenrot mest användes till att öka den fysiska prestationen, för att vikingarna skulle kunna slåss mer ihärdigt, och för att man skulle orka vandra längre när man sökte nya jaktmarker, etc. Man använde också folkmedicinen till att bota huvudvärk redan på vikingatiden. Munkar på Island skrev bland annat att den användes som botemedel mot dålig sömn och svaga nerver. Carl Von Linné antecknade på 1700-talet för övrigt också att Rosenrot kan bota huvudvärk.
Under 1900-talet har man vid åtskilliga tillfällen, och i olika sammanhang, för olika syften, analyserat hur effektiv Rosenrot egentligen är för att höja till exempel prestationsförmågan och bota olika krämpor och sjukdomar. De flesta undersökningar har visat att Rosenrot de facto innehåller verksamma ämnen som på olika sätt påverkar kroppen, även om det många gånger är oklart hur och varför.
Det finns en anledning till att Rosenrot använts som medicin i så många olika länder under så lång tid, och in i vår tid finns det massor av människor som på olika sätt säger sig ha upplevt många positiva effekter av rosenroten, att de blivit piggare som exempel.
Men det finns också kritik mot forskningen om denna naturmedicin. För något år sedan gick ett par svenska forskare ut och kritiserade marknadsföringen för produkten ”Arctic Root extra stark Rosenrot”. Marknadsföringen hävdade att hälsopillret skulle fördubbla välbefinnandet, öka snabbheten och uppfattningsförmågan, samt öka problemlösningsförmågan. Man hänvisade dessa påståenden till en amerikansk studie om örtmedicinen. Forskarna ansåg inte att det fanns tillräckligt med vetenskapligt stöd att bekräfta alla dessa effekter.
Forskarna granskade flertalet internationella studier som utförts på Rosenrot under en tioårsperiod och konstaterade att de i de flesta fall var bristfälligt utförda och att de positiva resultaten är tveksamma. De konstaterade samtidigt att
Vi hävdar inte att rosenrot är helt verkningslöst. Kanske har det effekt i något sammanhang – men frågan är vilken effekt och i vilket sammanhang
För även om flertalet studier om Rosenrots effekter med allra största sannolikhet varit bristfälligt utförda med tanke på att det är stora pengar i omlopp betyder det ju inte att den är verkningslös. Det är alldeles för många människor och vetenskapligt utförda studier som vittnar om dess positiva effekter för att man ska kunna avfärda den.
Prova Rosenrot själv och känn efter om den på något vis piggar upp dig, ökar din sexlust och välbefinnande. Den är väl värd en prövoperiod. Den finns att köpa på apoteket annars går det också att beställa Rosenrot online, som till exempel den lite starkare varianten Forte, som bland annat finns billigt på Bodystore.
Bieffekter Rosenrot – Kan du bli gravid av att äta den? Och bör den ätas under graviditeten?
Det finns flera kvinnor som vittnar om att de efter att ha kämpat länge med att bli gravida har lyckats en kort tid efter att de börjat äta Rosenrot. Det finns flera teorier om varför Rosenrot skulle hjälpa någon att bli gravid. Man tror att Rosenroten slår ut P-pillren (vilket det dock inte finns några egentliga belägg för), andra tror att det helt enkelt beror på att den ökar sexlusten vilket förstås indirekt ökar chansen att bli gravid, och det finns de som tror att det beror på en av dess starkaste bieffekter, att den leder till en starkare blodgenomströmning i kroppen. Du bör dock förmodligen undvika att äta Rosenrot vid graviditet.
Biverkningar Rosenrot
Biverkningar av Rosenrot är inte speciellt omfattande. Förhöjd pigghet vid sänggående är den mest rapporterade biverkningen. Dock bör du undvika Rosenrot vid vissa sjukdomar som diabetes eller psykisk sjukdom. Du bör alltid rådfråga läkare om du äter receptbelagda mediciner och hade tänkt experimentera med en naturmedicin. Interaktioner med starkare mediciner förekommer.
Fakta om Rosenrot:
- På engelska heter Rosenrot Arctic root.
- Den är en av de allra mest upphöjda medicinalväxterna i Kina och finns omnämnd skriftligt flera tusen år före år 0.
- Rosenrot anses sedan länge vara potenshöjande vilket bidragit att göra den till en storsäljare.
- Rosenrot forte är en av de bäst säljande produkterna. Du kan köpa den här.
4 svar på ”Rosenrot – vad har den för effekter? Är den uppiggande? Blir man lättare gravid?”
Jag började ta rosenrot idag pga att jag har hört att det ska vara bra mot uppiggande, stress osv.. osv.. Nu läste jag här att ”vissa tror” att rosenrot kan slå ut p-pillret? då blev jag väldigt orolig. Jag äter p-piller och vill absolut inte bli gravid! borde jag inte äta rosenrot?
Hej, Lisa. Konsultera alltid din läkare om dessa saker.
Hej. Jag och min sambo har nu länge försökt att bli gravid men fortfarande inga positiva gravtester… Jag har nu läst om många kvinnor som prövat rosenrot och efter en kort period där efter blivit med barn. Är det här något som är värt att testas? Är det recept belagt? Tacksam för svar. Mvh Sofie.
Hej, Sofie. Den är inte receptbelagd, men prata alltid med din läkare innan du börjar med en ny medicin. Risken är alltid att den på något sätt förstärker eller försämrar effekten av andra mediciner du äter. Rosenrot anses dock vara ofarlig, så visst är det väl värt ett försök!