Moroten är en av de mest populära svenska rotfrukterna. Faktum är att vi är bland de länder som äter mest morötter i världen. Bara engelsmännen och fransmännen äter mer morötter.
Det är ingen som vet exakt var och när morötter började växa vilt, men ”vår” moderna morot härstammar troligen från Afghanistan där den började odlas fram för flera tusen år sedan.
Innan man odlade fram den välsmakande varianten av morot som vi äter idag så rörde det det sig om en ganska oätlig, besk, liten rotfrukt. Men redan långt innan man odlade fram den ”moderna” varianten så åt man vild morot som medicinalväxt.
Moroten kom till Sverige, från Tyskland, på 1400-talet (även om det är troligt att den odlades även här några århundraden tidigare än så). Ordet morot härstammar från tyskans morwortel.
Moroten blev orange först på 1700-talet (passande nog i Holland) och dess vackra färg kommer från att den innehåller mycket betakaroten. Ju längre moroten fått stå i marken ju mer karoten innehåller den. Morotens näringsvärde är högt.
Morot näringsvärde: C-vitamin, A-vitamin, fibrer, folat, järn, kalcium, zink. Morötter innehåller i princip inga proteiner eller fett och under 9 gram kolhydrater per 100 gram. Detta betyder att morötter endast innehåller 40 kalorier per 100 gram. Ät alltså mycket morot. Ät den råriven som sallad, gör morot soppa, använd den skivad i woken, gör juice av den.
I gamla skrifter, såväl utländska som svenska, finns det mycket skrivet om den nyttiga moroten. Bland annat ansåg man att den var potenshöjande för män, och skyddade mot olika typer av gifter.
Det bästa sättet att bevara morotens höga näringsinnehåll är att äta den rå. Om du ska tillaga den är det bästa att steka den i hög värme under kort tid.
I och med att britterna spred propagandan att deras stridspiloter blivit effektivare på att skjuta ner tyska bombplan, även under nattliga räder, på grund av att de anammat en kost med mycket morötter spred sig snabbt myten att morötter är bra för vår syn. Det finns dock inget vetenskapligt belägg för detta. Saken var den att RAF (britternas flygvapen) under andra världskriget hade utvecklat en radar som resulterade i att man kunde skjuta ner tyska bombplan på ett mycket mer effektivt sätt, även under nattetid. För att dölja faktumet att de gjort stora framsteg i radarteknologin tillskrev man alltså orsaken till ett stort intag av morötter bland stridspiloterna.
Ett svar på ”Morötter är lika nyttiga som de är älskade”
Morot är ganska näringsfattig och lerinnehåll inte D vitamin .