Kroppen bränner INTE mer fett dygnet efter träning

I förra artikeln pratade vi om att det kan vara förödande för viktnedgången att förledas att tro att olika träningsformer och motion står för det mesta av vår viktnedgång. Man överskattar många gånger hur mycket kalorier träningen bränt och justerar inte kaloriintaget därefter.

En allmänt vedertagen ”sanning” inom många träningskretsar är att kroppen befinner sig i ett ”fettförbränningstillstånd” upp till 24 timmar efter ett träningspass. Många passar därför på att äta lite extra under denna tid… vilket är helt fel strategi, om man nu inte siktar på att gå upp i vikt förstås.

En studie utförd tidigare i år av en professor i medicin vid universitet i Colorado fastslog att ett träningspass, utfört i någorlunda moderat tempo eller intensitet (och det är där de flesta av oss ligger även när vi tror vi tränar hårt) som varar upp till en timme har väldigt lite inverkan på vår ämnesomsättning och fettförbränning under hela dygnet.

Problemet är att de flesta tidigare undersökningar fokuserat på fettförbränningen de närmaste timmarna direkt efter passet och dessutom på människor som inte ätit något innan träningen. Men denna studie riktade in sig på naturliga 24-timmars perioder med och utan träning där intaget av kalorier var helt normalt.

Slutsatsen i denna studie blev ungefär den samma som liknande studier som utförts under senare år: att de flesta automatiskt, och många gånger omedvetet, reglerar hur mycket de äter efter hur mycket de bränt. Träningen blev alltså ett nollsummespel i kalorier. Dock konstaterar forskarna att ”träningen ökar kapaciteten för att bränna kalorier”.

Studien fokuserade på 10 tränade och smala individer, 10 smala men otränade individer och 8 överviktiga och otränade människor.

Kalorifördelningen bestod av 20 % fett 65 % kolhydrater och 15 % proteiner. Träningspassen bestod av en timmes spinning på motionscykel i ett ganska högt, men inte högintensivt tempo.

Kaloriförbrukningen var föga förvånande större i samtliga grupper när de tränade jämfört med dagar då de inte rörde på sig mer än nödvändigt. Men en annan sak de upptäckte var att främst förbränningen av kolhydrater, och inte fett, ökade under den efterföljande 24-timmarsperioden efter träning.

Forskarna menar att vad vi äter påverkar vår fettförbränning då undersökningar pekar på att även om vi bara äter väldigt lite kolhydrater en timme innan träning så påverkar detta fettförbränningen negativt. Och en måltid precis efter träning kan sakta ner fettförbränningsprocessen i upp till sex timmar!

Undersökningen konkluderar att det är viktigt att folk känner till att man INTE hamnar i ett tillstånd då kroppen bränner extra mycket fett ett helt dygn efter ett träningspass. Det är främst den gamla principen ”kalorier in, kalorier ut” som avgör hur mycket man går ner i vikt.


Det ska också påpekas att studien kunde ha fått lite annorlunda resultat om de som ingick i studien hade använt sig av andra träningsformer, eller om intensiteten varit högre. Men förmodligen hade resultatet och det efterföljande budskapet blivit ungefär det samma: ”du måste tänka på dels vad du äter och hur mycket du äter även om du tränat under dagen. I alla fall om du vill bränna fett”.

Källa: medicinenet.com

2 svar på ”Kroppen bränner INTE mer fett dygnet efter träning”

Jo, och beräkningen 15-20% kalorier minus av vad man gör av med om man ska ner i vikt.

15-20% mer om man planerar upp i muskelmassa. Man kan säga att enda anledningen till en energidryck i form av exempelvis gainer, proteindryck eller ren kolhydratsdryck är vid rent muskelbyggande.

Sen är 1-2 konditionsdagar bra, även vid muskelbyggande aktivitet, vare sig det gäller styrkelyftare eller byggare. Konditionstränannde kan köra kondition varje dag.

Många försöker bygga upp muskelmassa effektivt och gå ner i vikt samtidigt, vilket kan gå på kort sikt, men är ofördelaktigt långsiktigt. Vid muskelbyggande är 3-5 dagar ofta en ultimat mängd träning, men då aldrig samma muskelgrupp mer än 2 dagar i veckan (gäller egentligen bara stora som ben och rygg)

Ett tips är att för viktnedgång öka mängden grönsaker, och sänka mängden sås, potatis, och kanske tom kött om man äter mycket av det om man vill nå viktnedgång. Sänk lite lite i taget och tänk långsiktigt så vänjer du dig… nu har jag pratat för långt om sånt som intresserar mig!

God Jul/
Patrik

Otroligt bra inlägg! Tack och god fortsättning, Patrik!

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: