Att jordgubbar är nyttigt vet nog de flesta, men hur nyttiga är dessa röda ”bär” egentligen?
Faktum är under senare år har man kommit fram till att jordgubbar till och med är nyttigare än vad man först trott. Jordgubbar innehåller nämligen skyhöga mängder antioxidanter som bland annat motverkar cancer och skadligt kolesterol.
Dessutom innehåller jordgubbar rikliga mängder folat och C-vitamin, fibrer, magnesium, koppar, b-vitaminer och jod. Nyligen utnämndes jordgubben till den fjärde mest nyttiga frukten i en amerikansk undersökning. En annan undersökning visade också att man inte ska förvara jordgubbarna längre än två dagar. Efter det försvinner nämligen många av de hälsosamma ämnena, som C-vitamin och antioxidanter. Den optimala temperaturen för att förvara jordgubbarnas näringsämnen är 2 grader.
Jordgubbarnas historia
Strikt botaniskt är inte jordgubben ett bär, utan en så kallad skenfrukt. Enligt Wikipedia är den moderna gubben en korsning mellan nordamerikanska och sydamerikanska smultron, som sedermera korsats med europeiska parksmultron. Man började odla jordgubbar i Frankrike under 1700-talet och under slutet av samma århundrade nådde de första jordgubbarna Sverige, och då kallades den för ananassmultron.
Varför smakar vissa jordgubbar i en kartong sämre (surare) än de andra?
Detta har att göra med en specifik gen (FaD1) som återfinns i vissa jordgubbar, men inte alla. Genen i sig stimulerar produktionen av ett ämne som styr hur jordgubbarna smakar. Förekomsten av genen kan variera kraftigt dels i en och samma skörd, och mellan olika skördar. Forskare har sedan denna upptäckt börjat jobba på att odla fram jordgubbar som smakar så gott som möjligt (främst genom korspollinering).
Hur många kalorier innehåller jordgubbar?
Jordgubbar innehåller endast cirka 40 kalorier per 100 gram och är således ett mycket bra val om man är inne en period av viktminskning. Sockrade jordgubbar innehåller dock över 80 kalorier. Om man dessutom heller grädde över jordgubbarna förstår man att det är lätt hänt att få i sig en hel del kalorier om man äter jordgubbar med grädde ofta.
Vi prisar ofta våra svenska jordgubbar som de allra godaste. Denna romantiska patriotism som omger jordgubbar förekommer dock i flera europeiska länder. Vilket land har de godaste jordgubbarna då? Den godaste jordgubben är alltid den färskaste, som färdats kortast väg till din mage. Oavsett var i världen den växte till sig. Det finns dock goda anledningar att misstänka att de allra godaste exemplaren växer i områden med midnattssol.
Frysta jordgubbar må inte smaka lika gott, men är lika nyttiga då näringsämnen bevaras när man fryser in dem färska.
Färska bär är en färskvara och bör således förvaras svalt, helst mellan 6-8 grader. Tänk dock på att de som smakar som bäst när de är rumstempererade!