Djokovic krossade Nadal i Wimbledonfinalen 2001 och tog därmed över positionen som världsetta i tennis. Hittills i år har Serben vunnit det mesta han ställt upp i och spelar på en helt överlägsen nivå. Många anser att han är årets i särklass bästa idrottsman alla kategorier så här långt. Så vad är det då som fått Djokovic att bli så här fenomenalt bra? Vad fick honom att helt plötsligt ta det där extra steget av briljans för fyra år sedan, och sedan hålla det? Enligt honom själv beror det till stor del på att han anammade en ny, helt glutenfri kost.
Hela förvandlingen började med att hans dietist upptäckte att Djokovic är allergisk mot gluten. Sedan dess har Djokovic helt uteslutit pizza, öl, bröd, cornflakes, salta pinnar, ”Mums-Mums”, ”godissnören” och alla andra produkter som innehåller gluten.
Vi har tidigare fastställt att det går alldeles utmärkt att gå ner i vikt även om man äter en hel del bröd och pasta. Produkter som innehåller mycket gluten är dock, för många individer, inte optimalt för formen. Djokovic har blivit starkare och snabbare sedan han började äta glutenfritt, och han förklarar att det är framförallt den mentala energin som är den stora skillnaden jämfört med innan han började äta glutenfritt. Innan han började äta glutenfritt hade han stora problem tränings-relaterad Astma, bröstsmärtor och kronisk trötthet. Det var till och med så illa att Djokovic, vid ett flertal tillfällen, kollapsade på tennisbanan.
En professor i psykologi och näringslära menar att förvandlingen till den större delen handlar om att Djokovic frigjort mental energi genom att börja äta glutenfritt, det är alltså inte nödvändigtvis så att kostförändringen gett mer muskelenergi. Professorn fortsätter resonemanget med att fastställa att om du tror på att till exempel gluten är roten till ditt problem blir det också roten. Flera studier genom åren har visat att om din tro på grundorsaken till dina problem är stark nog så ändrar du också ditt beteende till den grad att du botar dig själv, oavsett vad som egentligen var grundproblemet.
I Djokovics fall kan det ha varit så att han saknade den sista mentala pusselbiten som är så viktig för att lyckas i tennis, och omläggningen till en ny kost utan gluten gav honom lite extra energi och därmed modet att ta det där sista steget mot toppen. Vad den gode professorn vill ha sagt med detta är alltså att det inte i allmänhet är så att gemene man genomgår någon slags mirakulös förvandling bara för att han eller hon slutar äta mat som innehåller gluten.
Det är emellertid också fastställt att många människor, som Djokovic, är mer eller mindre allergiska mot proteinet i råg, korn och vete. Det är dock skillnad på att ha en mild allergi mot gluten jämfört med att vara intolerant mot det. Glutenintolerans (Celiaki) är en kronisk sjukdom med symtom som energibrist, viktproblem, dåligt näringsupptag etc. Cirka en procent av den svenska befolkningen beräknas lida av glutenintolerans. Dessa individer måste undvika allt som innehåller gluten.
Många som lider av en lättare allergi kan dock uppleva en viss förbättring i sitt mentala och fysiska välbefinnande om de utesluter eller skär ner på produkter som innehåller gluten. Många kan till och med uppleva positiva effekter genom att utesluta gluten ur kosten trots att de inte har någon form av överkänslighet.
Hur det än ligger till med Djokovis fantastiska utveckling sedan 2011 så står det klart att mycket av framgångarna kan tillskrivas hans dietist Igor Cetojevic som fick honom att börja äta glutenfritt och träna mer rigoröst än vanligt under vinteruppehållet inför denna säsong.
Fungerade en glutenfri kost för mina kroniska problem med bihålorna?
Avslutningsvis om att ”gå glutenfritt”. Artikelförfattaren testade för övrigt själv en glutenfri diet under 10 veckor i våras för att se om det skulle hjälpa med de kroniska bihåleproblemen (det är tydligen väldigt vanligt att gluten och/eller veteallergi ligger bakom kroniska problem med bihålorna).
Tyvärr hjälpte det inte alls med bihålorna i mitt fall, men däremot gick jag ner något i vikt (ofta är produkter som innehåller gluten ”tomma kalorier” vilket påverkar hungern) och fick mindre problem med uppblåst mage. I övrigt inga större förändringar i mental styrka, sömnkvalitet etc. Summa summarum är att om du faktiskt inte tål gluten så kan det förvandla ditt liv att ta bort produkter som innehåller det från din kost. Om du däremot inte har några problem är det knappast värt besväret.
P.S Man bör också vara medveten om att vissa hävdar att man måste vara glutenfri längre än 10 veckor för att märka några större förändringar. De flesta experter inom ämnet menar dock att man ska märka av det inom 1-3 veckor, om inte tidigare.
Källor: Nesn.com, Wsj,com