Hälsporre – orsaker, behandling och förebygga

Hälsporre kan göra riktigt ont

Har du riktigt ont under hälen när du går, står eller utsätter foten för någon annan form av belastning? Då kan du ha drabbats av hälsporre vilket innebär att det uppstått små bristningar i senan som förbinder hälbenet med tårna. Det är alltså inte hälsporren i sig som gör ont utan smärtan kommer från en skada i fästet för plantarfascian.

Vanliga orsaker till att hälsporre uppstår

Smärtan kan variera från lindrig till kraftig smärta även om man inte står eller går. Orsaken till, men behöver inte vara, den smärtande hälsporren beror oftast på att man utsätt vävnadsfästet i foten för långvarig hård belastning, som till exempel att ha sprungit på hårt underlag, eller utövat någon form av sport med många moment av hopp och landning. Ofta får man hälsporre i samband med att man byter träningsskor eller underlag, eller intensitet i utövandet.

Den vanligaste orsaken till hälsporre är dock att man helt enkelt stått eller gått på hårt underlag under en längre period.

Hälsporre är mycket vanligt och kan drabba människor i alla åldrar. Dock verkar det som att man är lite mer utsatt när man blir över 40.

Behandling av hälsporre

Om du har ont under fötterna ska du alltid kontakta vårdcentral. Nuförtiden finns det bra behandlingar för hälsporre. I de allra flesta fall läker hälsporrar ut efter cirka 6-9 månader. Det kan dock bli problematiskt om hälsporren inte behandlas och övergår till kronisk inflammation.


Inlägg i skorna och vila är bra behandlingsmetoder. Det finns också mycket som pekar på att regelbunden stretching av vadmusklerna hjälper. Ytterligare en populär metod är att man tejpar fotsulan för att ge den mer stöd.

Det är också vanligt att man ger patienten en kortisonspruta mot den smärtande hälsporren. Risken med kortisonsprutanär dock att den så effektivt tar bort smärtan att man fortsätter belasta foten trots att den behöver vila för att läka.

Det är ovanligt att man opererar för hälsporre, men det händer.

Så undviker du att få hälsporre

  • Undvik att springa eller gå på hårt underlag.
  • Gå ner i vikt om du är kraftigt överviktig (vikten belastar fötterna hårt).
  • Se till att köpa riktiga skor, och byt ut dem ofta.
  • Skynda långsamt i din träningsprogression.
  • Se till att värma upp ordentligt innan du tränar.
%d bloggare gillar detta: