Många människor känner sig alltid frusna, till och med under sommaren. Detta kan låta som ett trivialt problem, men att alltid känna sig kall påverkar förstås humöret, och det känns lite genant att behöva gå med raggsockor ända fram till midsommaren…
Om man plötsligt i livet börjar frysa ofta kan det vara ett tecken på att man har någon form av sjukdom, som till exempel problem med sköldkörteln. Det kan bero på olika orsaker som dålig blodcirkulation till följd av till exempel diabetes, eller någon form av näringsbrist. Att frysa ofta kan också ha sina orsaker i att man lider av ångest och/eller stress.
En vanlig anledning till att man är en ”frusen person” i ren allmänhet är att man har en lite lägre ämnesomsättning. Det är alltså inte nog med att man ska frysa hela tiden, man har dessutom lättare att gå upp i vikt… Det finns dock en stor strimma av hopp för de som upplever det som att de fryser hela tiden.
En undersökning av forskare vid Washington University har nämligen visat att de hormonella processer som sker i kroppen i syfte att bevara energi och värme, genom att sänka ämnesomsättningen, även förlänger livet. Fryser mest som skrattar sist.
Man har studerat forskningsrapporter, som sträcker sig så långt tillbaka i tiden som 30 år, utförda på djur och kunnat se en klar koppling mellan kalorirestriktion och en längre livslängd (läs om 5-2-dieten). Detta tror man har att göra med att ett litet intag av kalorier sänker kroppstemperaturen.
Forskarna är osäkra på varför, men tror alltså att en av nycklarna till att leva ett långt liv är att ha en låg kroppstemperatur. Man kan till viss del eventuellt sänka sin kroppstemperatur genom lagom mycket motion och att ständigt äta lite mindre kalorier än vad man behöver. Att skapa korsdrag, klä sig undermåligt och ta kalla duschar hjälper dock inte…
Orsaker som påverkar vår ämnesomsättning är våra arvsanlag, hur mycket vi motionerar, vår totala del muskelmassa och vår ålder. Ämnesomsättningen sjunker något med åren.
I övrigt bör tilläggas om fenomenet kalorirestriktion att forskare i Holland har forskat i ämnet i flera år och publicerade i augusti 2016 en rapport som pekar på att de underliggande orsakerna till att kalorirestriktion förlänger livet är att reparationssystemet för DNA verkar göra färre fel när kaloriintaget är lågt (i alla fall om man är en mus och äter 30 % mindre föda än vanligt, mer forskning i detta lär publiceras de närmaste åren).
Källa: tidsskriften ”aging”, nummer 4, april 2011, sidorna 374-379. Aftonbladet 25/8 2016