Fetaost kan spåras så långt tillbaka som antiken. Receptet på Fetaost finns till och med nedskrivet i Odyssén som skrevs av Homeros cirka 700 år före Kristus. Exakt hur länge man ätit denna typ av ost vet ingen (den är dock inte tillåten att äta för de som följer en slavisk Paleodiet…)
Fetaosten uppstod alltså i det antika Grekland och spred sig sakta men säkert genom sydöstra Europa och Mellanöstern. Nuförtiden är de största producenterna av olika typer av fetaost (Enligt EU-direktiv får dock varumärket Feta tillverkas endast i Grekland) Bulgarien, Kroatien, Rumänien, Israel, Turkiet, Egypten, etc.
Riktig fetaost tillverkas av en blandning av får och getost. Ordet feta betyder ”skiva, bit” och har alltid tillverkas i stora bitar, som väger cirka 1,5 kilo.
Hälsofördelar med Fetaost
Fetaosten innehåller mindre kalorier än de flesta andra typer av ost (den vanligaste varianten av Feta innehåller cirka 20 gram fett, och 100 gram Fetaost innehåller cirka 265 kalorier) vilket gör den till ett smalare alternativ.
Framförallt är dock Fetaost bra för fettförbränningen eftersom den innehåller stora mängder kalcium (mer än mjölkost). Det har visat sig att kalciumrika livsmedel underlättar viktnedgång.
Undersökningar har dessutom visat att fyra mindre portioner av fetaost om dagen kan hjälpa till att bränna bort bukfettet då den innehåller CLA som är såväl en fettsyra som en antioxidant.
Många tror att människor som regelbundet äter fetaost får en bättre sömnkvalitet. Denna effekt kommer förmodligen av att fetan innehåller det naturligt lugnande ämnen tryptofan. Dessutom innehåller osten flera b-vitaminer som i kombination med tryptofan reglerar blodtrycket.
Fetaost innehåller rikliga mängder med protein, samt flertalet nyttiga vitaminer och mineraler utöver ovan nämna.
I Grekland är man av den uppfattningen att fetaost skyddar mot matförgiftning. En undersökning från 2008 visade också mycket riktigt att produkten innehåller en typ av bakterier (från fårmjölken), som sedan tidigare visat sig kunna skydda mot matförgiftning.
Den godaste smörgås som finns
I Grekland är ett bröd med tomat, lite olivolja, och fetaost något av en nationalrätt. Det är lätt att förstå varför. Godare smörgås får man leta efter!
Tänk först och främst på att Gud hittas i råvarorna. Färska, solmogna tomater, lagrad Fetaost gjord på mjölken av frigående får och getter, och ett nybakat ljust fullkornsbröd (den typen av lantbröd som du säkert ätit om du varit på restaurang i Grekland), samt fin grekisk olivolja och några nypor färsk timjan (eventuellt kan du också sprida lite flingsalt och peppar på smörgåsen). Mer än så behövs inte för att smaklökarna ska kastas upp till gudarna i Olympen.
Om du inte bakar själv så rekommenderar vi Wasa ljus fullkorn (eller liknande), som är såväl gott som nyttigt och påminner starkt om vanligt grekiskt lantbröd.