När går vi över till vintertid 2024? Hur påverkar det hälsan?

I oktober ställer vi om klockan till vintertid
Vintertid 2023

Tidigare har vi skrivit om sommartid och hälsa och kom bland annat fram till att studier visar att hjärtattacker ökar i samband med att man drar fram klockan. I Kazakhstan har man till och med, på grund av hälsoskäl, förbjudit sommartid. Inom EU pågår just nu en diskussion om detta för fullt. Det lutar åt att alla länder själva ska få välja. Förmodligen kommer Sverige (om man ska döma av diskussionerna) framöver att ha en enhetlig tid året runt, och skippa konceptet sommar och vinter-tid.

Men när vi går över till vintertid då?

När går vi över till vintertid 2024? Vintertid år 2024 infaller natten till söndag den 27 oktober. Den varar till 30/3 2024 då vi går över till sommartid.

Är det då istället bra för vår hälsa? Nej, tyvärr inte. Det finns ingen forskning som tyder på det.

Visserligen finns det en del individer som tycker det känns som att få en sovmorgon. Men många, särskilt utpräglade ”morgonmänniskor” får kämpa med att hålla sig vakna på kvällarna första tiden efter omställningen.

De som inte mår bra på kvällen och natten, som oroar sig eller är deprimerade, tycker att den ytterligare förlängda kvällen i och med vintertid är en ren plåga.

Det är framförallt unga människor och kvinnor som upplever det som ett problem de gångerna på året då vi skiftar tid. Det som är bra med att vi drar tillbaka klockan är att vi ges en chans att få lite mer morgonljus (det är förvisso till föga tröst för de som inte är morgonpigga…).

Många blir deprimerade under vintertid men det finns botemedel!

Ny forskning visar också att 42 % av britterna går i ”ide” den 30/10. 31 % köper då vintersockor, 21 % köper tofflor, och 29 % stickade tröjor. Allt detta är en del av den mänskliga ”ide-processen” enligt forskarna. 33 % anger också att de handlar varor inför vintern från och med Vintertid. 12 % går till och med så långt att de köper upp ett lager av vin och öl som ska räcka hela vintern… Mer allvarliga konsekvenser: Under vintern drabbas upp till en miljon svenskar av SAD, det vill säga Seasonal Affective Disorder, en årstidsbunden depression. Omkring 10 % av svenskarna drabbas av något som kan liknas med en klinisk depression. Under denna period finns det inte mycket man kan göra än att försöka vara ute i dagsljus när tillfälle ges, samt sova lite extra och äta rätt kost. De senaste åren har det också kommit mycket positiv forskning kring ljusterapi. Dessa lampor kostar inte mycket och har visat sig lindra depression, samt göra individerna som använder lamporna (inte mindre än 10000 LUX) piggare och gladare överlag. Till och med sexdriften påverkas positivt, och mäns testosteron-nivåer etc. Det vill säga, det råder inte längre någon tevekan om att dessa ljus-lampor faktiskt ger effekt- Jag köpte min ljusterapi-lampa av Philips (som är marknadsledande) på eminenta CDON.

Det jag gillar med vintertid är att det känns som en gåva, att få en extra timme till skänks i samband med att vi drar tillbaka klockan! Mitt mål är alltid att göra något speciellt, rentav högtidligt denna timme.

När jag var yngre tyckte jag dock det kändes som att veckan efter vi gått över till vintertid var som att ha sovmorgon varje dag. De sista åren tycker jag emellertid att jag sover lika dåligt när vi går över till vintertid som när vi går över till sommartid. Många forskare har noterat dessa rubbningar i sömnen hos ett stort antal individer, i samband med tidsomställningarna, och tycker helt att vi ska skippa dem.

Det finns även andra problem som uppstår i samband med att vi drar tillbaka klockan en timme. Enligt en undersökning så missar så många som 1 av 5 svenskar ett möte i samband med detta. Å andra sidan, i Sverige har vi ju så många möten i tid och otid, att det kanske är rentav nyttigt när vi får en ursäkt att för en gångs skull skippa ett möte…

2 svar på ”När går vi över till vintertid 2024? Hur påverkar det hälsan?”

Vi går över till NORMALTID och det är nog bara ren och skär inbillning att det påverkar oss. En timme kan inte göra någon skillnad!

Ja, det är nog kanske bara inbillning Barbro. 🙂

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: