Att andas in kall luft vid vissa ansträngande aktiviteter, som att jogga eller skotta snö, ökar kroppens behov av syre vilket kan öka risken för en hjärtattack.
Forskare vid universitetet i Pennsylvania lät friska vuxna i åldrarna 20 till 60 använda greppstyrkan med handgrips (vilket är en form av övning som ökar blodtrycket) i syfte att studera deras lung och hjärtkapacitet. Experimentet utfördes i såväl normala som kalla temperaturer.
Forskarna hittade avvikelser av utbud och efterfrågan i deltagarnas vänstra ventrikel, vilket är den del av hjärtat som tar emot syresatt blod. Denna diskrepans skedde i samband med att man utsatte deltagarna för kall luft. Men eftersom det rörde sig om friska individer som deltog i studien så kunde deras hjärtan kompensera för detta och arbeta vidare utan problem.
Människor med olika typer av hjärtproblem kan dock få problem när de anstränger sig i kall luft. Man tror att detta kan förklara varför mängden dödliga hjärtattacker når sin topp under året under vintertid. När du anstränger dig och andas in kall luft så arbetar hjärtat hårdare och konsumerar mera syre. Detta är inte den första studien som pekar på att vintern är dålig för vår hälsa. Den kalla luften och bristen på ljus är vinterns mest illasinnade allierade.
Det är alltid svårt att sia om framtiden, men en sak vi kan vara helt säkra på, att även nästa år återvänder våren till Sverige. Här är lite uppmuntrande läsning om hur vårljuset bland annat gör oss smalare, piggare – och kåtare.
Läkare varnar för att motionera för hårt efter julen
Många människor får för sig att de ska bränna bort julmaten genom att motionera stenhårt direkt efter julen. Hjärtläkaren Joep Perk gick ifjol ut och varnade på TV4-nyheterna i Kalmar. Han berättade bland annat att han sett en hel del patienter genom åren vars hjärtan farit illa då de plötsligt fått för sig att motionera våldsamt på annandagen. Han manar också till måttfullhet, inte bara med motionen, utan också med ätandet under julen. Men Perk sa också att ”Julen kan vara en riktigt bra utmaning för hjärtat om man hanterar den på ett klokt sätt”.
Detta förfarande att låta det dåliga samvetet tvinga fram stenhård kondition efter ett par dagars frossande är något som de flesta otränade individer bör vara försiktiga med oavsett tidpunkt på året. Det håller helt enkelt inte att hålla sig undan träning större delen av året för att sedan plötsligt få ett ryck och tro att man kan bli av med extra kilon på rekordtid. Att komma i form är en långsam process och man ska inte ge sig på att försöka chocka kroppen till att komma i form. Dessutom visar den senaste forskningen att för att bränna fett, hålla sjukdomar stången och leva ett långt och lyckligt liv är promenader den bästa motionsformen av dem alla.
Källa: HealthDay news, 2 mars, 2012.