Är konserveringsmedel farligt?

Det finns massor av olika konserveringsmedel och tillsatser i mycket av den mat vi äter. Förr i tiden torkade eller rökte man mat för att få den att hålla längre. Men kemiska konserveringsmedel är mer effektiva (och billigare) i syfte att hålla borta mögel, jäst och bakterier. De flesta konserveringsmedel anses vara ofarliga, men det råder ändå en stor osäkerhet och det pågår ständigt forskning i ämnet.

Alla konserveringsmedel måste först godkännas av Livsmedelsverket för att få användas i ett livsmedel. Det finns också särskilda EU-regler som reglerar vilka tillsatser som får tillsättas i maten.

Många hävdar att eftersom Livsmedelsverket godkänt E-tillsatserna så är de med största sannolikhet ofarliga. Och visserligen har det gjorts många undersökningar på konserveringsmedel och de flesta har inte hittat några negativa effekter på hälsan. Men det finns också en hel del undersökningar som visat att konserveringsmedel kan vara farligt för kroppen. Brittiska studier har till exempel påvisat att natriumbenzoat förvärrar hyperaktivitet och ADHD hos barn.

Parabener, som bland annat används i livsmedel och smink, är en annan typ av konserveringsmedel som ökar kraftigt på marknaden. Man är osäker på hur säkra vissa typer av parabener är och det utövas påtryckningar på livsmedelsverket att de ska förbjudas i produkter för barn som är yngre än tre år.

Korv med bröd och senapEtt särskilt kontroversiellt konserveringsmedel är Natriumnitrit med E-nummer E250 som i vissa undersökningar visat sig vara cancerframkallande. E250 finns bland annat i charkvaror, som korv och skinka, leverpastej, med mera. Man bör därför äta så lite charkuterier som möjligt eftersom cancerrisken är dosberoende. I en svensk studie kom man fram till att risken för att drabbas av cancer i bukspottskörteln kan öka med 19 % av 50 gram processat kött om dagen.

Den stora kritiken från de som förespråkar naturlig mat fri från tillsatser och konserveringsmedel är att mätmetoderna för att utröna hälsoeffekter inte är helt tillförlitliga och att många av de vanligaste konserveringsmedlen godkändes för bruk för flera decennier sedan. De menar att osäkerhetsfaktorn är mycket stor och att vid ett långsiktigt bruk är det mycket svårt att bedöma till exempel hormonförändringar i kroppen, allergiska besvär eller skador på miljön.

Risken är också menar de att alla dessa tillsatser som färgämnen och aromer och konserveringsmedel förstör antioxidanter, vitaminer och fettsyror i maten vilket indirekt påverkar oss mycket negativt.


Dessutom är vissa bevisat allergiska mot olika typer av konserveringsmedel eller tillsatser, till exempel Glutamat som förekommer i asiatisk mat.

En stor anledning till att välja mat som är befriad från konserveringsmedel, naturlig och obehandlad är hur man än vrider och vänder på det att det är godare med färsk mat! Titta på tillverkningsdatum och hållbarhet innan du köper maten och välj kravmärkt och ekologiskt i så stor utsträckning du kan. Det bästa sättet att bevara mat är och förblir frysen. De allra flesta livsmedel förlorar inget näringsvärde alls i samband med nedfrysning.

korv i bröd med räksallad
En E250 med snabba kolhydrater, tack.
%d bloggare gillar detta: