Åldrande och dess effekter på mannen

Åldrande man
Om man äter rätt, har ett bra socialt nätverk och tränar regelbundet åldras mannen med värdighet. Men förr eller senare så är det oundvikligt att åldern kommer ta ut sin rätt och kroppen börjar på olika sätt förfalla.

Minskad testosteronproduktion

Mannens sexuella förmåga når sin absoluta topp när han är i 18-årsåldern. När mannen fyllt 30 faller produktionen av testosteron med i genomsnitt 2 procent per år och i takt med detta faller även intresset för sex, och det tar längre tid att nå erektion och (dessutom är den längre inte lika hård). Män över 40 år är två till tre gånger mer benägna att rapportera ett ointresse för sex jämfört med sina bröder runt 30. Detta kan i de flesta fall förklaras med den minskade produktionen av testosteron. Många män upplever inte det minskade intresset för sex som ett problem, utan snarare som en lättnad. Kom dessutom ihåg att de flesta män kan prestera långt upp i åldrarna (i de flesta fall utan hjälpmedel).

Muskelmassa och åldrande

Mäns muskelmassa är som störst i 30-årsåldern och enligt en undersökning som publicerades för några år sedan når de sin styrketopp vid 38. Efter att de fyllt 40 börjar muskelmassan försvinna sakta men säkert. Om männen fortsätter att träna hela livet är dock inte förändringen mycket att orda om. Faktum är att kroppen inte förlorar sin förmåga att bygga muskler med åldern. Det är bara det att den blir lite mindre effektiv. Det är viktigt att man fortsätter träna då muskler bland annat hjälper till att förbränna mer kalorier. Om man låter sig själv bli överviktig med åldern är risken markant mycket större att man drabbas av olika sjukdomar som cancer och diabetes Det är därför extra viktigt att man tränar upp sin muskelmassa med åldern eftersom ämnesomsättningen börjar sjunka redan efter 25 års ålder.

Även benskörhet är ett problem som kommer med åldrandet. Redan efter 25 börjar skelettet försvagas. Problem med benskörhet brukar dock inte börja visa sig förrän man fyllt 50. Ät fet fisk och vistas i solen så du får i dig D-vitamin, rör på dig regelbundet och rök inte så håller sig skelettet friskt längre.


Sömnen blir ofta sämre i takt med att man åldras

Enligt viss forskning (rönen inom detta område ändras dock hela tiden) så får män mindre djupsömn redan efter 25, och efter mannen fyllt 50 minskar den totala sömnen per dygn med nästan 30 minuter per årtionde. Försämrad sömn leder till en såväl psykologisk som biologisk påfrestning. Vi tycker dock det är värt att notera att hysterin som råder just nu angående sömnbrist och dess effekter på kroppen är mycket överdrivna. Man klarar sig på mindre sömn under natten än vad man tror. Särskilt om man följer kroppens signaler och tar sig en tupplur när den säger ifrån.

Syreupptagningsförmågan börjar försämras redan i 30-årsåldern och efter att du fyllt 40 försämras syreupptagningsförmågan med upp till 10 procent per årtionde (det är då inte konstigt att man sällan ser en elitfotbollspelare över 40). Det bästa sättet att undvika detta ganska dramatiska förfall är förstås att fortsätta träna och, återigen, INTE röka!

De vitala organen börjar dessutom krympa med åldern. Hjärnan kan till exempel minska i storlek med upp till 15 procent. De kognitiva funktionerna behöver dock inte försämras nämnvärt så länge du ser till att hålla dig igång såväl mentalt som fysiskt och äter bra mat och försöker stressa så lite som möjligt i livet (stresshormoner tär på hjärnan).

Andra hälsovärden som försämras i takt med åldrandet är kolesterolet (runt 45) och blodtrycket (någon gång efter 30).

Att män når sin fysiska topp någonstans mellan 28 och 35 kan uppfattas som deprimerande av den som börjar bli till åren. Men som sagt, träning och kost gör en stor skillnad. Dessutom visar undersökning efter undersökning att man blir lyckligare med åren. Förmodligen för att med erfarenhet kommer en vishet om hur man ska maximera sina dagar. Vitala organ är helt enkelt bortkastade på de unga, för att travestera Oscar Wilde.

5 svar på ”Åldrande och dess effekter på mannen”

Hej!
Enligt texten ovan når män sin styrketopp vid 38 års ålder och har en fysisk topp mellan 28 och 35,gäller det även för
kvinnor ? Beror styrkeökningen upp till 38 på tillväxthormoner?
Med vänlg hälsning
Per Myhrman

Olika undersökningar kommer fram till olika svar, men man brukar säga att män är som starkast mellan 35-40, kanske några år över 40 också. Det verkar vara lite annorlunda för kvinnor (mycket beroende på vilken typ av styrka man pratar om). Läs gärna denna intressanta tråd: http://www.bullshido.net/forums/showthread.php?t=69189&page=1

Hej! Når även kvinnor en styrketopp vid ca 38 års ålder och om det skiljer sig mellan könen i detta avseende vad beror det då på?
Även om det skiljer i könshormon borde väl Tillväxthormonerna verka likvärdigt med åldern? Varför minskar maximal hjärtfrekvens med stigande ålder ? Tack för intresant artikel Med vänlig hälsning Eva Falk

Ärligt talat Eva…jag har inte en aning. Men skulle tro att män och kvinnor passerar sin ”topp” ungefär samtidigt.

Donald Trump har en hög sexdrift fast han är 76 år och träffar den förra detta porrstjärnan, hur står till med hans åldrande då?

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: