Echinacea användes redan på 1800-talet av de nordamerikanska indianerna som naturmedicin. Det verksamma ämnet som utvinns från saften av Echinacea purpurea har dock inte visat sig vara effektiv mot förkylning och influensa vid klinisk dokumentation. Istället har naturläkemedel som Echinagard godkänts som ”lindring av symtom vid förkylning”. Echinagard är det enda naturläkemedlet i Sverige som är godkänt som naturmedicin mot förkylning.
Under åren har det kommit många forskningsrapporter om Echinaceas effektivitet vid förkylning. 2005 konstaterade Ny Medicin att ” Echinacea (röd solhatt på svenska) hade ingen effekt på symptom, på hur många som fick förkylning, på mängden av sekret i näsan, eller på nivån av inflammationsmarkörer som aktiveras vid förkylning … Man använde olika preparationer av Echinacea för att söka utesluta att de skiljer sig sinsemellan. Men ingen av de tre Echinacea preparaten hade någon effekt vid förkylning.” Konklusionen blev att man bör upphöra att äta mediciner som Echinagard. Undersökningen utfördes på prestigefyllda Stanford University. Studien har dock fått kritik eftersom många anser att man gav alldeles för låg dos till patienterna.
En svensk vetenskaplig undersökning (Centralhälsan i Falköping) har dock visat att Echinagard lindrar symptomen och stoppar förkylning, särskilt om man börjar äta medicinen i tid, dvs. precis innan förkylningen bryter ut. Denna rapport publicerades dock av läkemedelsföretaget Schering-Plough vilket ställer till det med trovärdigheten.
Det senaste men säkerligen inte sista budet om medicinens vara eller icke vara publicerades dock i Annals of Internal Medicine i slutet av 2010. 700 människor i åldrarna 12-80 år som uppvisade tidiga symptom på förkylning delades in i tre grupper. 1. Ingen behandling. 2. Echinacea. 3. Placebo (sockerpiller). Den sistnämnda gruppen fick ingen information om att deras medicin endast var ett vanligt sockerpiller.
Forskarna, vid universitetet i Wisconsin Madison Schol of Medicine hävdar att naturmedicinen hade en tioprocentig påverkan på förkylningens längd, som vanligtvis varar i fem dagar. Det vill säga, Echinacea kan lindra din förkylningstid med ungefär en halv dag. Forskarna påpekar samtidigt att en halv dag endast var genomsnittsförbättringen så för vissa individer kan mediciner som Echingard vara ännu mer till hjälp.
Inga bieffekter rapporterades för övrigt under experimentet. Vad det gäller just biverkningar av Echinacea finns det viss risk för överkänslighetsreaktioner, och gravida bör eventuellt undvika medicinen. Men överlag är bieffekter sällsynta.
Så, vad ska man tro om alla dessa, som vanligt, motsägelsefulla undersökningar? Ska man äta Echinagard vid förkylning eller inte? Vårt råd är att du helt enkelt testar en relativt hög dos när du känner på dig själv att du kommer bli förkyld. Kanske det hjälper, kanske inte. Men det är värt ett försök. Du kan enkelt och billigt beställa till exempel Echinaforce från pålitliga Bodystore.