Ginkgo Biloba är idag den kanske mest använda örtmedicinen för att förbättra kognitiva funktioner, som minne, humör, inlärning, koncentration, etc. Den sägs dessutom verka uppiggande, och den innehåller en hel del antioxidanter som förmodas stärka kroppens immunförsvar.
Vad säger forskningen om Ginkgo Bilobas effekter? Förbättrar den verkligen våra kognitiva processer? Ginkgo Biloba har använts som örtmedicin i Kina i tusentals år och det har forskats i flera olika länder angående örtens medicinska egenskaper. Få örtmediciner har undersökts så noggrant. Trots detta är det svårt att bedöma studierna då de ofta varit slutna, och dokumentationen är vetenskapligt tveksam. Dessutom har flera av undersökningarna endast utförts på människor med hjärnsjukdomar, främst då Alzheimers.
1998 fastslog en stor amerikansk undersökning att patienter med Alzheimers som intog Ginkgo Biloba uppvisade förbättrade kognitiva funktioner jämfört med gruppen som fick placebo. En senare tysk undersökning på patienter som led av demens uppvisade dock inga som helst effekter från Ginkgo. Man har även undersökt om örtmedicinen kan hjälpa mot MS, men inte hittat några tecken på att så är fallet.
På senare år har det visat sig att Ginkgo Biloba eventuellt kan vara cancerhämmande. Man håller för närvarande på att forska i detta i USA. Dessutom finns det, enligt respekterade Mayo Clinic, vissa tecken på att örtmedicinen faktiskt förbättrar minnet hos friska vuxna individer, att Ginkgo dessutom motverkar höjdsjuka, mildrar PMS symptom och mildrar de negativa effekterna av kemoterapi.
Bieffekterna av denna örtmedicin är lindriga, men du bör vara försiktig om du äter blodförtunnande medicin.
Ginkgo betyder silveraprikos på kinesiska. Biloba betyder ”två lober” vilket syftar på bladens hjärnliknande form. Ginkgoträd går att odla i vissa delar av Sverige och finns bland annat i Trelleborg.