När kroppen förlorar för mycket vätska och denna vätskeförlust inte ersätts blir man uttorkad. Det finns flera olika anledningar till att man blir uttorkad. Den vanligaste orsaken har att göra med feber eftersom kroppen förlorar mer vätska när temperaturen går upp. Andra vanliga orsaker till att man blir uttorkad är diarré, kräksjuka, eller långa träningspass i varmt väder. Kroppen reagerar kraftigt på vätskeförlust så det bästa är att undvika uttorkning från första början.
Det är när vätskenivån sjunker så lågt att kroppen får jobba hårdare för att upprätthålla vissa basala funktioner som att reglera kroppstemperaturen, skydda organen samt rensa kroppen via urinering, svettning etc. som man blir uttorkad. Det är särskilt viktigt att vara uppmärksam på nedanstående symptom under varma sommarmånader:
Symptom på att man är uttorkad
- Kroppen består av ungefär två tredjedelar vatten och en del av denna vätska går under dagens lopp förlorat till svett, tårar och urin. Det räcker dock med att man dricker en del vatten under dagen (eller får i sig vätska genom till exempel mat) för att upprätthålla balansen. De första symptomen på uttorkning visar sig redan efter att kroppens vätskebalans minskat med så lite som två procent. Torr mun och torra läppar är ofta det första tecknet på att man är uttorkad (ja, efter ”törst” då…). Så småningom blir huden kall och torr.
- Blodtrycket sjunker och man får yrsel och huvudvärk. Blod består till 83 procent av vatten och när kroppen förlorat vatten måste hjärtat jobba hårdare.
- Man blir utmattad och lättirriterad i de första stadierna av uttorkning.
- När kroppen blir uttorkad gör den allt i sin makt för att hålla fast vid den så viktiga vätskan och man urinerar mindre frekvent. Om det gått så lång tid som 12 timmar sedan senaste gången man kissade och kisset är mörkgult så är detta tecken på att man är på väg att bli riktigt uttorkad.
- Om man inte gör något åt läget så leder vätskeförlusten så småningom till att tungan sväller upp, man får delirium, man blir medvetslös och så småningom dör man utan behandling.
Orsaken till att så många äldre drabbas av uttorkning är att efter man fyllt 50 år så försämras förmågan att känna törst.
Det bästa sättet att undvika att drabbas av uttorkning är att dricka innan man hinner bli riktigt törstig. Behovet varierar, men ungefär 1,5 liter vätska per dygn är en bra måttstock. Har du tränat hårt och svettats mycket bör du utöver att dricka mycket vatten även se till att få i dig lite salt. Vad man bör undvika i samband med träning eller riktigt varmt väder är drycker som är vätskedrivande som alkohol, te, kaffe och drycker som innehåller koffein (som Coca-Cola). Din urin ska vara så klart som möjligt och ju mörkare det är ju mer sannolikt är det att du är uttorkad.
Vad det gäller alkohol och uttorkning så kan mycket av baksmällan förklaras med alkoholens vätskedrivande effekter. Faktum är att när du dricker till exempel 200 milliliter öl urinerar du cirka 320 milliliter. Det är därför viktigt att du dricker extra mycket vatten i samband med att du intar alkohol. Men ha också i åtanke att det mesta av denna vätska försvinner i urinen så om du dricker mycket alkohol en kväll blir du något uttorkad hur du än gör.