Att man har gaser i magen är ett vanligt och som allra oftast ofarligt problem. Illaluktande gas i magen kan dock vara mycket irriterande och om det pågår under en längre tid kan det påverka livskvaliteten negativt. Vanliga besvär i samband med gasbildningen är att man rapar och har en obehaglig känsla av uppsvälld och mullrande mage.
Oftast uppstår gaser i magen av att vi sväljer, saliv, dryck eller mat. Det är till exempel mycket vanligt att vi får gas i magen efter en måltid. Även rökning kan orsaka gaser i tarmarna.
Svullna och gasiga magar är mycket vanliga under graviditeten. Andra orsaker till att man har mycket gaser och att magen svullnar upp och gör ont är att man lider av någon form av allergi, som till exempel glutenallergi, eller att man är laktosintolerant. Prova dig fram med kosten, testa att undvika mjölk, bröd och pasta under några veckor för att se om det hjälper. Många som slutat med vete- och/eller mejeriprodukter har blivit av med problemet. Vitt ris är ett bra, skonsamt alternativ för magen. Att det skulle hjälpa med avslagen Coca-Cola finns det för övrigt inga belägg för.
Gaserna kan också bero på att du har förstoppning, eller att dina tarmar inte riktigt fungerar som de ska.
Stress är också en mycket ovanlig orsak till ”uppkörda” magar och överdrivet rapande, etc.
Hur kan man motverka gaser i magen? Ofta räcker det med att man helt enkelt går på toaletten lite oftare, och/eller att man ändrar lite i sin kost så får man bort gaserna i magen. Tänk dock på att baljväxter som ärter och böner kan orsaka gasbildning. Detsamma gäller lök och kål. Om du äter väldigt stora mängder frukt och grönsaker överlag kan det också orsaka en hel del gas i magen. Det är dock inte att rekommendera att man drar ner på sitt intag av grönsaker och frukt, utan att man istället testar att sprida ut konsumtionen under flera måltider. Det brukar hjälpa.
Att man börjar motionera mera kan också hjälpa eftersom det får igång magen. Det är också viktigt att du äter långsamt och verkligen tuggar maten ordentligt. Detta gör att du sväljer mindre luft. Om du lider av gasbildning i magen bör du också undvika att tugga för mycket tuggummi och undvik kolsyrade drycker.
Om inte ändrade matvanor, motion och mer frekventa toalettbesök hjälper mot dina gaser så bör du uppsöka läkare för att kunna utesluta underliggande orsaker, som till exempel någon form av allergi.
Men som sagt, som allra oftast är inte besvärande gaser som enda symptom något tecken på en allvarligare sjukdom. Man räknar med att över tio procent av svenskarna lider av gaser i tarmen. De är illaluktande, irriterande och ibland smärtsamma, men ofarliga.