Orsakar fullmåne sömnproblem? Enligt viss forskning kan månen påverka vår sömn

Fullmånen är majestätisk och mytisk. Vem har väl inte hört talas om månfeber och varulvar? Det vimlar av anekdoter om mentalvårdare, sjukvårdspersonal och poliser som hävdar att fullmånen påverkar människor och gör dem, om inte håriga, mer eller mindre ”galna”.  De mesta klagosångerna om fullmånens påverkan på människan (att den påverkar naturen är det förstås ingen som tvistar om) handlar dock om att den gör det svårt att sova, att man sover oroligt, och att det ”kryper i skinnet”.

Fullmåne

Det finns förvånansvärt lite forskning gjort i  ämnet (obs, se de nya rönen längre ner i artikeln) och de flesta forskare, inklusive sömnforskare, menar att månen inte påverkar sömnen, och att det snarare är myten om månen som skapar sömnproblem. De menar att eftersom vi kopplar ihop våra tillfälliga sömnproblem med att de sammanträffade med fullmånen så drar vi den felaktiga slutsatsen att de orsakades av månen. Dessutom menar de att om vi förväntar oss att fullmånen kommer att orsaka sömnproblem så gör den det.

En schweizisk forskningsrapport från 2007 visade dock att fullmånen de facto påverkar vår sömn. I genomsnitt fann de att vi sover 20 minuter mindre när det är fullmåne, och att vi upplever det som tyngre att gå upp på morgonen. Svenska sömnforskare avvisade dock denna studie och menar att det mest troliga är att vissa individer är mer känsliga för ljusets påverkan när det är fullmåne. Månens ljus har en tendens att sippra in genom gardinerna i bostaden och störa sömnen. Deras råd är att skaffa ordentliga mörkläggningsgardiner så kanske det råder bot på problemet.

Många upplever dock markanta effekter på kroppens energinivåer och sömn strax före, under och efter fullmånen. För dessa individer är det ointressant vad sömnforskare säger om saken och de tar allt de säger med en nypa salt eftersom de till och med har svårt att helt och fullt fastställa det mest grundläggande av allt: varför sover vi över huvud taget?

Hundars beteende påverkas eventuellt av månen

Det kan också nämnas att för några år sedan utförde forskare vid universitet i Colorado en undersökning på hur månen påverkar djur. De kom fram till att katter råkar ut för 23 procent mer olyckor under de dagar då fullmånen härjar i skyn. Hundar löper en 28 procent större risk för olyckor dessa dagar.

Det finns också en uppfattning att det sker födslar runt perioden då det är fullmåne. En stor amerikansk undersökning hittade dock inga bevis för att så skulle vara fallet. Tips på lugn musik som får dig att slappna av och somna lättare.

[Uppdatering 2015] En studie från Schweiz visade för ett par år sedan att man faktiskt sover i genomsnitt 20 minuter mindre i samband med fullmåne, och att det tar i genomsnitt fem minuter längre att somna. Dessutom har man 30 minuters mer REM-sömn under natten.

Forskare vid Sahlgrenska kom i fjol, på en studie gjorda på 47 friska individer i åldrarna 18-13, fram till resultat som stöder de schweiziska forskarnas slutsatser. Dessutom kom man fram till att REM-sömnen verkar påverkas som kraftigast då det råder nymåne. En annan slutsats var att hjärnan påverkas lättare av externa stimuli då månen är full.

Man kan registrera förändrad aktivitet hos såväl kvinnor som män under dessa nätter, men endast männen, enligt studien från Sahlgrenska, har svårare att somna och sover lättare vid fullmåne. Det krävs dock mycket mer forskning i ämnet, då faktorer som allmänhälsan, ålder och hur mycket ljus individen exponerats för under dagtid påverkar hur sömnen påverkas av månen. Flera internationella forskningslag sägs jobba på att komma fram till definitiva svar på denna urgamla fråga.

Skulle du hitta något nytt du tycker vi borde uppdatera artikeln med skriv till mail@nyttigt.eu

Källor: Dailygalaxy, SVD, Babyzone, sciencedaily

Ett svar på ”Orsakar fullmåne sömnproblem? Enligt viss forskning kan månen påverka vår sömn”

Jag får alltid sömnproblem nära och under fullmåne. Oftast vet jag inte att det är fullmåne, då det är mulet. På morgonen kollar jag kalendern – och ja, antingen är det fullmåne eller ett par dagar innan. Det är alltså inte psykiskt. Jag får svårt att somna, vaknar ofta etc. Det var likadant i natt, 2016-01-21 och förra natten. Den 24:e är det fullmåne. Jag hade en manlig kollega med samma problem.
Hälsningar från en månstörd kvinna/Ann-Kristin

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: