Det är svårt att säga varför vår hälsa hamnat i ett sådan extremt fokus det senaste decenniet. Kanske för att vi blivit mer individualiserade och sätter mer fokus på oss själva, att vi väljer tanken om självförverkligande framför att bilda familj. Samtidigt har vi också fått en mycket större vetskap om vilka faktorer som påverkar vår hälsa. Förmodligen spelar det också in att de teknologiska hjälpmedlen blivit allt fler. Appar till mobilerna, Tv-program, böcker, Yoga-kurser och annat skapade för att vi ska nå genvägen till en optimal hälsa. Men det känns ibland som att vi glömmer helhetsbilden, som att vi fokuserar på ett eller några grundläggande mänskliga behov på bekostnad av andra behov. Psykologer och läkare betonar dock vikten av att vi tillfredsställer alla våra mentala och känslomässiga behov för att uppnå sann harmoni.
7 grundläggande mänskliga behov
Den fysiska kopplingen mellan sinne och kropp. Dansare har i regel en mycket god känsla för samspelet mellan sinne och kropp, och detsamma kan sägas om Yogautövare, etc. Men huvudsaken är att man rör på sig mycket i vardagen, att man inte blir stillasittande. Träna, ät rätt, och ge din kropp precis så mycket sömn du känner att den behöver så har du kommit en bra bit på vägen mot en bättre emotionell och fysisk hälsa.
Se också till att gå i gräset eller sanden barfota regelbundet. Man stimuleras mentalt av att bli ”ett med naturen”. Lämna hörlurarna hemma med jämna mellanrum och ta in skogspromenaden med alla dina sinnen. Känn på löven, lyssna på vinden i träden, stick ner handen i tjärnet och känn på vattnet, ta in dofterna av naturen.
Behovet av ett syfte, mening och mål i livet. Vi människor har ett unikt behov av att skapa saker och ting, av att identifiera och lösa problem. Kort sagt, vi behöver en meningsfull sysselsättning för att vi ska hålla oss mentalt alerta. Ofta är det vår sysselsättning som blir meningen med livet. Problemet är att om man hamnar i en situation där man inte har något att göra, en situation där det finns vare sig en piska eller morot tappar vi sugen och blir mer eller mindre apatiska med tiden. Hjärnan skapar sedan imaginära problem, kanske för att ha något att sysselsätta sig med.
Många mår mycket bättre bara av att börja med en så enkel grej som att göra checklists där de sätter upp mål för vad de ska uppnå under månaden, veckan och dagen. Det frigör mental energi om man redan i förväg vet vad man ska göra även om det bara rör sig om så banala saker som att diska, tvätta, handla, träffa en vän för fika, etc. Det viktiga är att man uträttar någonting varje dag, att man rör sig framåt och utvecklas i riktning mot ett mål. Prokrastinering är livets tjuv.
En tro på något som är större än egot. Detta är något vi tappat rejält i Sverige där såväl gud som välgörenhetstanken dött för länge sedan. Vi har vant oss vid att staten stöttar de som har det svårt. Så är det inte riktigt längre samtidigt som våra tankemodeller inte riktigt hängt med det nya Sverige. Det är svårt att veta på vilket sätt vi ska kunna hänge oss själva åt något som är större än oss själva när religionen känns förlegad och det knappt finns välgörenhetsorganisationer representerade i alla svenska städer. Men man behöver å andra sidan inte tänka så stort eller abstrakt. Det kan räcka med att engagera sig politiskt, eller att man går med i någon form av förening. Huvudsaken är att man delar en upplevelse, en idé, med andra. Någonting vars helhet är större än summan av delarna, vars huvudsakliga syfte inte är ett självförverkligande av den enskilde medlemmen.
Behovet av att stimuleras kreativt. Odla dina talanger. Måla, skriv dikter, skapa musik, fotografera, vad som helst som stimulerar din kreativa ådra. I dessa tider är det lätt att tro att människan är född konsument, men vi är i grunden kreatörer. Det krävs tid och mycket energi att skapa någonting riktigt bra, någonting unikt personligt. Men det är alltid värt mödan.
Vikten av att känna att man kontrollerar sin egen situation. För en del kan det räcka med att till exempel starta en verksamhet på nätet som möjliggör att man sover när man är trött och äter när man är hungrig, att man helt ges utrymme att lägga sitt eget schema i livet. För andra räcker det med att man får lite avlastning på jobbet, eller stöd från någon som kan hjälpa till med barnpassning, etc. Hur stora eller små ändringar man än behöver göra är det viktigt att man gör dem för att känna att man har makt över sitt eget liv. Att tappa denna makt är den perfekta grogrunden för ångest.
Att ge och få uppmärksamhet av andra människor. Den sociala kontakten är viktig, men alltför många människor lever mer eller mindre isolerade under längre perioder. Ibland kan det vara så att man inte riktigt kan identifiera behovet (som yttrar sig i en form av livsleda) av att umgås med andra. Man känner bara att det inte ger något, att man blir trött. Men även när det tar emot är det viktigt att lyfta sig från soffan och ge sig ut och träffa folk.
Behovet av att känna sig förstådd och känna samhörighet. Dessa behov tangerar i viss mån föregående behov av uppmärksamhet. Men behovet av att ha någon att dela sina inre tankar, sina drömmar och idéer med är ett separat och grundläggande behov.