Luc Carl, mest känd som pojkvän till Lady Gaga, släpper snart en bok kallad ”The Drunk Diet” (”fylledieten”). Boken är en memoar över hur Carl gick ner cirka 20 kilo trots att han levde som en rockstjärna.
Enligt en förhandsbeskrivning är boken en beskrivning av hur Luc Carl lyckades gå ner i vikt och trimma sin fysik trots att han festade varje kväll i veckan. ”The Drunk Diet är mer än samling tama tips om vad man ska eller inte ska göra, det är en inspirerande berättelse om hur en vanlig rock-kille lyckades förvandla en livsstil baserad på whiskey och ostburgare intagna 5 på natten till ett otroligt framgångsrik fitness program”.
Detta låter inte helt seriöst, och kan mycket väl vara en parodi. Men detta är inte första gången en diet som innehåller stora mängder alkohol lanseras. Föregångarna var dessutom bra mycket mer seriösa.
Lite kolhydrater och mycket alkohol
Robert Cameron publicerade redan 1964 en pamflett som sedermera blev legendarisk bland livsnjutare. Den lilla boken/pamfletten hette ”The Drinking Man´s Diet” och lanserades som en diet som skulle vara kul att följa, och som kombinerade stora stekar med bearnaisesås och Martinis (!). Boken översattes till 13 språk och sålde flera miljoner.
Cameron har kallats föregångaren till Atkins då han förespråkade att man skulle äta mycket kött, sås och en hel del grönsaker samtidigt som man håller sig borta från kolhydrater. Cameron rekommenderade att man äter högst 60 gram kolhydrater per dag. Däremot var det enligt honom fritt fram att äta och dricka massor av biff, grodlår, gåslever, whisky, champagne, gin, hummer, lammkotletter, kaviar, skinka, fasan, rom, kyckling och vin.
Hans grundfilosofi var att det skulle vara gott att leva, men underströk samtidigt att ”Var inte en gris. Om du frossar i mat, även om den innehåller lite kolhydrater kommer du bli fet. Om du dricker för mycket kommer du bli full. Måttfullhet i jakten på lycka är ingen synd.”
Det kan vara värt att nämna i sammanhanget att Robert Cameron levde som han lärde och dog år 2009… 98 år gammal!
Alkohol och bantning har ett minst sagt sammanflätat förflutet. William Banting, engelsmannen som gett namn åt hela fenomenet bantning, var också inne på att fokusera mer på protein än kolhydrater och han drack dessutom ganska stora mängder alkohol. Faktum är att enligt William Bantings journaler drack han så mycket alkohol att det helt klart låg över socialstyrelsens rekommenderade nivåer. Han gick dock ner i vikt.
Är det att rekommendera att man dricker en massa alkohol under tiden man försöker gå ner i vikt? Självklart inte. Alkohol kan leda till skador på inre organ, till beroende och dessutom stimulerar alkoholen ofta aptiten samtidigt som den släpper på hämningarna. Ingen bra kombination.
Men just kalorierna i alkoholen har varit föremål för många undersökningar, och man har kommit fram till att man inte kan räkna kalorierna i alkohol som man räknar ”vanliga kalorier”. Man är osäker på varför kalorierna från alkohol inte lägger sig kring midjan på samma sätt men tror att det kan ha att göra med att alkoholen påverkar ämnesomsättningen. Det är för övrigt en myt att kroppen slutar förbränna fett så länge det finns alkohol i kroppen.
Ny forskning har påvisat att alkohol saktar ner matsmältningen med upp till 50 procent vilket gör att man känner sig mätt längre. Detta gäller i synnerhet då fet mat. Detta är ytterligare en pusselbit, men det kommer ta lång tid innan man helt förstår kopplingen mellan alkohol och vikt.